Kā kredītvēsture ietekmē finanšu pakalpojumu saņemšanu?
Cik vēlies aizņemties?
3000
Kad plāno atdot?
120 mēn.

89.91 €/mēn.

Ikmēneša
maksājums

Kredīts Tev

Latkredits Blogs

Jaunumi finanšu nozarē, mūsu pakalpojumi un ikdienas padomi darbībās ar finansēm

Atgriezties uz sākumu
Aizdevums 19.10.2022

Kā kredītvēsture ietekmē finanšu pakalpojumu saņemšanu?

Kredītvēsture pēc būtības ir Tava reputācija jeb informācija par to, kā Tu tiec galā, un to, kā Tu tiki galā, ar esošo un bijušo aizdevumu un citu finansiālu saistību apmaksu. Tas nozīmē, ka ziņas par Tavu kredītvēsturi ir pamats tam, kādi un cik izdevīgi finanšu pakalpojumi Tev turpmāk būs pieejami. 

Kredītvēsture raksturo to, kāda ir Tava finansiālā atbildība, un kas īpaši svarīgi - kredītvērsturi var sabojāt! Sīkāk par to, kāpēc kredītvēsture ir svarīga, kas tā ir, kā uzzināt detaļas par savu kredītvēsturi un kā to var sabojāt, lasi raksta turpinājumā. 

Mana kredītvēsture - kāpēc tā ir svarīga? Un kas to var sabojāt? 

Kā zināms reputācija ir svarīga, un tieši tāpat ir ar Tavu kredītvēsturi, jo tā ir Tava finanšu reputācija. 

Kas ir kredītvēsture? 

Pašā pamatā kredīvēsture ir informācija gan par fiziskas, gan juridiskas personas finansiālo saistību vēsturi. Jāņem vērā, ka kredītvēsture atspoguļo gan nokārtotās, gan esošās saistības, un to izpildes gaitu, apjomu, termiņus, kā arī vēl nenokārtotos maksājumus. Katru reizi, kad Tu veic aizdevuma apmakstu, tiek uzkrāti dati par to, cik discipilinēti šie maksājumi veikti. 

Kredītvēsture veidojas ilgākā laika periodā un sastāv no izpildītām un aktīvām saistībām, bet ne tikai - kredītvēsturi ietekmē arī komunālo vai citu pakalpojumu maksājumu veikšana. Datu bāzēs par kredītvēsturi uzkrāj dažāda informāciju par Tavām finanšu saistībām un kā arī to, cik atbilstoši līguma noteikumiem Tu šīs saistības pildi. 

Kredītvēsture var būt viens no būtiskākajiem faktoriem, ko banka vai cits aizdevumu izsniedzējs vērtēs, kad Tu pieteiksies aizdevumam. Kredītvēsture ir noteicošs faktors ne tikai tam, vai aizdevums Tev tiks piešķirts, bet arī tam, kādi būs aizdevuma nosacījumi. 

Kur meklēt savu kredītvēsturi? 

Datus par privātpersonas kredītvēsturi pārbauda kā bankas, tā citas finanšu iestādes un uzņēmumi, kas plāno ar Tevi noslēgt apjomīgas vai ilgtermiņa saistības. Informāciju par savu kredītvēsturi bez maksas iespējams iegūt izmantojot kredītinformācijas sistēmu datubāzes vai vēršoties pie aizdevumu izsniedzēja. 

#1 Latvijas bankas kredītu reģistrs 

Viena no iespējām ir uzzināt savu kredītvēsturi Latvijas bankas kredītu reģistrā. Tā ir Latvijas bankas veidota un uzturēta valsts informācijas sistēma jeb datubāze, kurā tiek uzkrāta informācija par iedzīvotāju un uzņēmumu kredītsaistībām, saņemtajiem un sniegtajiem galvojumiem un to pieļautajiem maksājumu kavējumiem.  

Tā pēc būtības ir parādnieku datubāze, kurā informācija tiek uzglabāta gan par aktīvajiem, gan par bijušajiem parādniekiem, kuri jau sen ir nomaksājuši visus parādus.  

Kredītu reģistrā ziņas iekļauj aizdevēji - kredītiestādes, līzinga sabiedrības, citas komercsabiedrības, kurām ir ciešas attiecības ar kredītiestādēm, krājaizdevu sabiedrības, apdrošinātāji, AS "Attīstības finanšu institūcija Altum" un Valsts kase. Savu kredītvēsturi vari jebkurā brīdī apskatīt autentificējoties kredītu reģistra mājaslapā. 

#2  Kredītinformācijas birojs

Vairāk datus par savu kredītvēsturi vari uzzināt arī AS “Kredītinformācijas Birojs" jeb KIB lapā manakreditvesture.lv datubāzē. KIB ir daļa no pasaulē lielākās kredītinformācijas un riska pārvaldības risinājumu pakalpojumu sniedzēju grupas "Creditinfo Group". Daļa no šī biroja akcionāriem ir arī Latvijas lielākās bankas. 

Iepriekš reģistrējoties, ikviena persona Kredītinformācijas birojā apkopoto informāciju par sevi var pārbaudīt www.manakreditvesture.lv datu bāzē. KIB piedāvā bez maksas saņemt savas kredītvēstures izziņu, kurā ir redzami dati par Tavām aktīvajām saistībām, kavētiem līgumiem un rēķiniem, kā arī saraksts ar uzņēmumiem, kuri pieprasījuši Tavu kā privātpersonas kredītvēstures izziņu. 

Par papildus maksuTu vari saņemt papildus kredītvēstures izziņu vai arī iegādāties abonementu, kas dod iespēju pārbaudīt savu kredītspējas automātisko aprēķinu. 

Atšķirībā no Latvijas bankas kredītu reģistra, KIB akumulē vienkopus informāciju no plaša uzņēmumu loka, piemēram, komunālo pakalpojumu sniedzējiem, degvielas uzpildes uzņēmumiem un citiem, tātad arī būtiski kavēta rēķinu apmaksa, būs redzama kredītinformācijas biroja izziņā. 

Svarīgi atzīmēt, ka informācija par laicīgi neizpildītām saistībām tiek saglabāta 10 gadus, savukārt dati par nomaksātiem kredītiem pieejami 5 gadus. Tāpat kredītvēsturi var ietekmēt arī nodokļu parādi un maksātnespējas procesi. 

Kā var sabojāt savu kredīvēsturi? 

Tā kā kredītvēsture ir reputācija, jāņem vērā, ka tā var būt pozitīva vai negatīva. Kredītvēsturi ir iespējams sabojāt dažādos veidos.  

#1 Maksājumu kavēšana 

Vieni no izplatītākajiem veidiem, kā sabojāt kredītvēsturi, ir rēķinu neapmaksāšana un maksājumu kavēšana. Diemžēl krēdītvēsturi pasliktina ne tikai tīši, bet arī netīši nokavēti maksājumu termiņi. Tad, ja maksājums veikts īsi pēc termiņa, tas tiek uzskatītis par kavējumu. Tas var būt ne tikai kredīta maksājums, bet arī laicīgi neapmaksāts komunālo pakalpojumu, mobilā telefona vai pat slimnīcas rēķins. 

Bet protams, lai arī bijuši kavējumi, kredītvēstures informācijā būs redzams, vai saistības nav segtas ilgstoši, vai tomēr apmaksātas vien ar pāris dienu kavējumu. Kredītdevējs izvērtēs, vai sadarboties ar Tevi arī atkarībā no tā, kāda ir kavēto maksājumu summa, vai tas notiek regulāri un vai Tev šobrīd ir aktīvi kavēti maksājumi. Tāpēc, ja izņēmuma kārtā gadījies nozaudēt rēķinu un nokavēt tā apmaksas termiņu, uztraukumam nav pamata, Tava kredītvēsture visticamāk aizvien būs pozitīva. 

#2 Neapdomāts galvojums 

Viens no veidiem, kā sabojāt kredītvēsturi ir neapdomāts galvojums. Tas nozīmē, ka Tavu kredītvēsturi var sabojāt ne tikai Tava, bet arī citu personu nespēja atmaksāt aizdevumu. Neapdomīgs galvojums par citu personu, kas saņem aizdevumu no kredītiestādes, kļūst arī par Tavām saistībām. Uzņemoties galvojumu Tava kredītvēsture kļūst atkarīga no citas personas, kā arī pastāv iespējam kā Tev kā galvotājam kredītsaistības būs jāsedz pašam. 

#3 Neapdomīga kredītu noformēšana 

Daudz nopietnāk par pāris dienas nokavētu pakalpojumu rēķinu kavēšanu Tavu kredītvēsturi var ietekmēt aizņemšanās neizvērtējot spēju parādu atmaksāt. Visbiežāk šādas problēmas rodas izmantojot ātros kredītus un nespējot iekļauties plānotajos atmaksas termiņos. 

Bieži vien, lai segtu esošas parādsaistības, tiek ņemts vēl viens, nu jau lielāks, aizdevums, kā rezultāta persona nonāk aizdevumu apburtajā lokā. Šādā situācijā iespējams risinājums ir kredītu apvienošana, kas ļaus ietaupīt uz procentu maksājumiem. Neraugoties uz to, vēl prims finansiālo saistību uzņemšanās ir svarīgi, arī pašam rūpīgi izvērtēt savu spēju aizdevumu atmaksāt. 

Ja nespēsi veikt kredīta atmaksu plānotajā termiņā, vairākkārtīgi bez objektīviem iemesliem pagarināsiet kredīta atmaksas termiņu vai kredīta segšanai ņemsiet papildus aizdevumu, jārēķinās ar to, ka iespējas saņemt nākamo aizdevumu kļūst aizvien ierobežotākas.  

Lai izvairītos no negatīvām sekām, situācijā, kad rodas kredīta atmaksas grūtības, ir svarīgi rīkoties proaktīvi - jau uzreiz vērsties kredītiestādē, kopīgi meklējot abām pusēm piemērotus, optimālus risinājumus. 

#4 Neoficiālie ienākumi 

Grūtības iegūt pozitīvu kredītvēsturi un tā rezultātā iegūt aizdevumu var sagādāt arī neoficiāli ienākumi. Lai aizdevējs varētu pārliecināties par Tavu spēju atmaksāt kredītu, Tavā kontā jābūt regulāriem, oficiāliem, ar darba līgumu apliecināmiem ienākumiem. 

Kredītvēstures ietekme tālāko finanšu pakalpojumu saņemšanai 

Negatīva kredītvēsture var būt iemesls, kādēļ aizdevējs var pilnībā atteikt kredīta izsniegšanu. Bet, ja kredīts Tev tomēr tiks piešķirts, Tu tiksi uzskatīts par riska klientu, līdz ar to aizdevuma nosacījumi būs daudz neizdevīgāki kā personai, kam kredītreitings ir pozitīvs. Tev var tikt prasīta lielāka ķīla, galvojums, noteikti, piemēram, zemāki aizdevuma summas griesti un augstāka aizdevuma procentu likme un citi ierobežojumi. 

Pēc tam, kad kredīvēsture ir sabojāta, tās uzlabošana var prasīt pat desmit gadus, taču tas ir iespējams uzrādot stabilus ienākumus un veicot laicīgu rēķinu apmaksu, pakāpeniski atjaunojot uzticību aizdevēju acīs. Pēc tam, kad atkal būs iespējams slēgt jaunas kredītsaistības, Tev pieejamā aizdevuma summa pakāpeniski tiks paaugstināta, taču nedrīkst aizmirst, ka vienmēr, pirms ņemt kredītu, jāpārliecinās, ka spēsi to atmaksāt līgumā noteiktajā termiņā! 

 

Lielu mērķu realizēšanai var būt nepieciešama lielāka naudas summa, ja Tev ir nepieciešams uzticams finanšu risinājumu partneris, izvēlies Latkredits.lv. Mēs sadarbojamies ar visām kredītiestādēm Latvijā, zinam visus noteikumus, tāpēc spējam nodrošināt Tev labāko piedāvājumu! Pie mums pieejams patēriņa kredīts, kredīts auto iegādei, hipotekārais kredīts un citi aizdevumi dažādām situācijām - apskati sev piemērotāko. Vajadzības gadījumā sazinies ar mums, lai noskaidrotu atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem!

Atgriezties uz sākumu