Droši pirkumi internetā - kā iepirkties internetā droši?
Cik vēlies aizņemties?
3000
Kad plāno atdot?
120 mēn.

89.91 €/mēn.

Ikmēneša
maksājums

Kredīts Tev

Latkredits Blogs

Jaunumi finanšu nozarē, mūsu pakalpojumi un ikdienas padomi darbībās ar finansēm

Atgriezties uz sākumu
Padomi 03.05.2024

Droši pirkumi internetā - kā iepirkties internetā droši?

Iepirkšanās internetā kļūst arvien populārāka - statistikas dati liecina, ka internetā iepērkas vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju. Iepirkšanās internetā patiesi sniedz vairākas būtiskas priekšrocības: to var darīt jebkurā sev ērtā vietā un laikā; internetā pieejama plašāka izvēle; iespējams ietaupīt laiku un nereti arī naudu; internetā iespējams iegādāties teju visu. Tomēr, līdz ar to, ka pirkumi internetā kļūst arvien populārāki, diemžēl pieaug arī krāpnieku aktivitāte un ar to saistītie riski. Lai iepirkties internetā būtu droši, varētu izvairīties no personīgo datu noplūdes un finanšu līdzekļu izkrāpšanas, ir svarīgi ievērot dažādus drošības pasākumus. Šajā rakstā esam apkopojuši ieteikumus, kā iepirkties internetā droši.

Pārbaudi tiešsaistes veikalu uzticamību!

Lai pārliecinātos par tiešsaistes veikalu uzticamību, pievērs uzmanību sekojošiem faktoriem:

Domēna vārds

Apskati, kāds ir mājaslapas domēna vārds - tam vajadzētu sakrist ar nosaukumu, kurš norādīts mājaslapas virsrakstā, kā arī tam vajadzētu būt oriģinālam, nevis atvasinātam no citiem zināmiem interneta veikaliem. Svarīgi, lai tas sākas ar ''https://'', kur ''s'' apzīmē drošību (no angļu val. - safety) , kā arī tam ir SSL sertifikāts. Izvairies no mājaslapām, kuras atverot parādās sarkans brīdinājums, ka savienojums nav drošs (Not Secure)!

Noformējums

Apskati, kāda ir mājaslapa - tai vajadzētu būt kvalitatīvai, bez drukas kļūdām, ar tekstam atbilstošiem attēliem u.tml. Pārbaudi, vai mājaslapā izmantotie attēli ir oriģināli - šim mērķim var noderēt tāds rīks kā Google Lens.

Klientu atsauksmes

Apskati, ko sociālajos tīklos un sūdzību portālos par konkrēto interneta veikalu saka citi klienti - ja slikto atsauksmju ir vairāk nekā labo, apdomājiet pirkumu vairākkārt! Tomēr atceries, ka atsauksmes var rakstīt arī paši tirgotāji, lai paaugstinātu savus reitingus, kā arī konkurenti, lai apmelotu citus, tādēļ attiecībā uz atsauksmēm esi kritisks!

Kontaktinformācija

Apskati, vai un kāda pārdevēja kontaktinformācija ir pieejama mājaslapā! Ja neesi drošs par to, ka tā ir patiesa, pamēģini sazināties ar pārdevēju.

Izmantojiet drošas maksājumu metodes!

Pirms veic pirkumu, vienmēr vajadzētu pārliecināties, vai interneta veikals izmanto drošas maksājumu metodes. Pasaulē zināmas un drošas maksājumu metodes:

  • Kredītkaršu kompānijas: VISA un MasterCard;
  • Vietējās un ārvalstu bankas;
  • E-wallet jeb digitālais maks: Paysera, PayPal, Apple Pay u.c.

Advancēti krāpnieki prot integrēt drošas maksājumu metodes tā, lai tās izskatītos gluži tāpat kā īstas, tādēļ pievērs īpašu uzmanību internetveikalā izmantotajiem maksājumu metožu logo - vai tie ir oriģināli, vai atbilst krāsas u.tml.

Ja pastāv iespēja izvēlēties veidu, kā norēķināties, tad pirkumiem internetā ieteicams izmantot maksājumu kartes, nevis internetbankas pārskaitījumu. Lieliski, ja interneta veikals ir aprīkots ar 3D secure jeb papildu autorizāciju karšu maksājumiem tiešsaistē, kuru izveidojušas starptautiskās karšu kompānijas VISA un MasterCard. Tā ir pasaulē izplatīta sistēma, kas sniedz bezmaksas papildu aizsardzību ne tikai iepērkoties internetā, bet arī gadījumos, kad tiek nozaudēta vai nozagta karte. Šī sistēma ievērojami samazina iespēju veikt pirkumus internetā ar karti, kas pieder citam cilvēkam, jo tiek veikta kartes lietotāja pārbaude ar internetbankas autentifikāciju.

Lai pirkumi internetā būtu vēl drošāki, laba doma ir izveidot tiem atsevišķu kontu un turēt tajā tikai tik daudz līdzekļu, cik nepieciešams pirkumam.

Uzmanies ar personīgo informāciju!

Veicot pirkumu interneta veikalā, esi ļoti uzmanīgs ar personīgo informāciju! Nekādā gadījumā nenorādi mājaslapā un nesūti pārdevējam savus personīgos un kartes datus pārdevējam privāti e-pastā vai ar kāda cita komunikācijas kanāla starpniecību! Ja pārdevējs lūdz to darīt, visticamāk, notiek krāpniecības mēģinājums.

Lai veiktu pirkumu internetā, nav nepieciešams norādīt personas kodu, kartes PIN kodu vai kādu citu sensitīvu informāciju. Pirkuma veikšanai pārdevējam nepieciešama sekojoša informācija:

  • Pircēja vārds, uzvārds;
  • Pircēja kontaktinformācija: mobilais tālrunis un e-pasts;
  • Piegādes veids un adrese.

Kad nonāksi maksājuma solī, var būt jāievada tāda informācija kā kartes numurs, derīguma termiņš un CVV drošības kods.

Seko līdzi saviem pirkumiem!

Lai vai cik rūpīgi izturētos pret pirkumiem internetā, zināms risks pastāv vienmēr, tādēļ vajadzētu regulāri sekot līdzi saviem pirkumiem - tādējādi būs iespējams laicīgi identificēt neatļautus vai aizdomīgus darījumus. Ik pa laikam autorizējies savā internetbankā un pārskati maksājumu vēsturi jeb konta izrakstus, apdomājot, vai redzamos pirkumus patiesi esi veicis pats.

Ja pamani aizdomīgus pirkumus vai darbības, noteikti sazinies ar savu banku! Tāpat nekavējoties nomaini savas norēķinu kartes un internetbankas paroli! Savukārt gadījumos, kad tiek konstatēts jau reāls krāpniecības fakts, dodies uz jebkuru Valsts policijas iecirkni un raksti iesniegumu, lai varētu ierosināt kriminālprocesu. Tāpat par krāpniecības faktu iesakām ziņot vietnē www.drosssinternets.lv.

Zini savas tiesības un iespējas, ja prece netiek piegādāta!

Latvijā darbojas Patērētāju tiesību aizsardzības likums, kas paredz sistēmu, kā jārisina strīdi ar komersantu. Zini savas tiesības, iepērkoties internetā:

  • Patērētājam ir tiesības 14 dienu laikā no preces saņemšanas brīža no iegādātās preces atteikties.
  • Interneta veikals nevar uzstāt, lai patērētājs pieņemtu ar novēlošanos piegādātu preci.
  • Ja 6 mēnešus pēc preces iegādes precei tiek konstatētas neatbilstības, uzskatāms, ka tās bijušas jau iegādes brīdī.

Kad patērētājs veicis pirkumu interneta veikalā, tad tirgotāja pienākumus ir no šī brīža pasūtījumu izpildīt 30 dienu laikā. Izņēmumi pieļaujami tikai tad, ja patērētājs ar tirgotāju savstarpēji vienojušies par citu piegādes termiņu. Ja prece netiek piegādāta, tad patērētājam ir tiesības prasīt, lai tirgotājs piegādā to papildu termiņā, savukārt, ja prece netiek piegādāta arī papildu termiņā un tās saņemšana vairs nav aktuāla, tad patērētājam ir tiesības uzreiz vienpusēji atkāpties no līguma un pirkumu atteikt. Līguma laušanas gadījumā interneta veikalam ir pienākums bez nepamatotas kavēšanās atmaksāt visas saskaņā ar līgumu samaksātās summas.*

Ja pēc pirkuma veikšanas internetā saskaries ar kādām problēmām, sākumā sazinies ar tirgotāju, lai noskaidrotu situāciju. Ja tomēr tirgotājs neievēro savus pienākumus, kā arī ierobežo patērētāja tiesības, tad var vērsties Patērētāju tiesību aizsardzības centrā.

 

Lai varētu izvairīties no personīgo datu noplūdes un finanšu līdzekļu izkrāpšanas, ir svarīgi ievērot dažādus drošības pasākumus: pārbaudīt internetveikala uzticamību, izmantot drošas maksājumu metodes, sargāt savu personīgo informāciju, sekot līdzi saviem pirkumiem, kā arī zināt savas tiesības un iespējas. Mūsdienās krāpnieki ir ļoti advancēti, tādēļ papildu iepriekš minētajiem drošības pasākumiem ieteicams apgūt medijpratību, kā arī regulāri sekot līdzi jaunākajiem interneta drošības risinājumiem, kā piemēram drošs elektroniskais paraksts. Jo vairāk cilvēku zinās, kas ir droši pirkumi internetā, jo drošāka būs interneta vide kopumā!

Plāno veikt kādu lielāku pirkumu internetā, taču ar personīgajām finansēm ir par maz un apdomā tādu iespēju kā aizdevums? Drošības pasākumi jāievēro arī, aizņemoties naudu internetā, tādēļ izvēlies uzticamu pakalpojumu sniedzēju - Latkredits.lv! Pie mums pieejami risinājumi dažādām situācijām un vajadzībām, turklāt katram klientam sagatavojam individuālu piedāvājumu.

Atgriezties uz sākumu