Auto reģistrācija Latvijā - viss, ko ir noderīgi zināt
Cik vēlies aizņemties?
3000
Kad plāno atdot?
120 mēn.

89.91 €/mēn.

Ikmēneša
maksājums

Kredīts Tev

Latkredits Blogs

Jaunumi finanšu nozarē, mūsu pakalpojumi un ikdienas padomi darbībās ar finansēm

Atgriezties uz sākumu
Auto Padomi 03.05.2024

Auto reģistrācija Latvijā - viss, ko ir noderīgi zināt

Ceļu satiksmes likums nosaka, ka Latvijas teritorijā ceļu satiksmē atļauts izmantot tikai reģistrētus transportlīdzekļus. Auto ir jāreģistrē Latvijā tad, ja tas tiek ievests Latvijā no ārvalstīm, ja notikusi auto īpašnieka maiņa vai, ja tiek veiktas auto tehnisko datu izmaiņas. Pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, auto reģistrācija Latvijā ir ātrs un vienkāršs process - šajā rakstā stāstām vairāk par to, kādi dokumenti ir nepieciešami auto reģistrācijai Latvijā, aprakstām auto reģistrācijas procesu Latvijā soli pa solim, kā arī atbildam uz biežāk uzdotajiem jautājumiem attiecībā uz auto reģistrāciju Latvijā. 

Nepieciešamie dokumenti auto reģistrācijai 

Ceļu satiksmes likuma 11. pantā noteikts, ka auto reģistrācijai Latvijā nepieciešami sekojoši dokumenti: 

  • Reģistrācijas iesniegums;
  • Transportlīdzekļa reģistrācijas apliecība (ja auto iepriekš nav reģistrēts, tad nepieciešams tā izcelsmes dokuments);
  • Dokuments, kas apliecina īpašuma tiesības (ja auto iepriekš nav reģistrēts uz iesniegumā norādītās personas vārda) vai dokumenti, kas apliecina, ka persona ir auto valdītājs (ja auto pirms tiesas sprieduma par mantošanu vai mantojuma apliecības saņemšanas tiek reģistrēts uz valdītāja vārda). Īpašumtiesības dokuments nav jāiesniedz, ja atsavinātājs transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā izdarījis atzīmi par auto nodošanu īpašumā ieguvējam.

Ņem vērā un atceries - ja auto tiek ievests Latvijā no ārvalstīm, tad reģistrācijai nepieciešamo dokumentu saraksts ir daudz garāks. Vairāk par to, kādi dokumenti kurā situācijā nepieciešami, ir iespējams uzzināt CSDD mājaslapas sadaļā ''Transportlīdzekļa reģistrācija''

Auto reģistrācijas process Latvijā

Reģistrācijas process atšķiras atkarībā no auto iegādes scenārija:

Tiek iegādāts Latvijā reģistrēts auto un nepieciešams veikt īpašnieku maiņu

  1. Auto noņemšana no uzskaites
    Esošajam auto īpašniekam jānoņem auto no uzskaites - to var izdarīt e-CSDD sadaļā ''Noņemšana no uzskaites atsavināšanai LR''.
  2. Atzīme par auto iegādi
    Pircējam jāveic atzīme reģistrā par konkrētā auto iegādi - to var izdarīt, autorizējoties e-CSDD. Lai iegādes process noritētu pēc iespējas veiksmīgāk un raitāk, ieteicams informēt pārdevēju par veikto atzīmi. 
  3. Īpašnieka maiņas apstiprināšana
    Auto pārdevējam piecu dienu laikā jāapstiprina auto īpašnieku maiņa.
  4. Auto reģistrācija CSDD
    Auto pircējam piecu dienu laikā jāreģistrē auto e-CSDD un jādodas uz CSDD klientu apkalpošanas centru pēc tehniskās pases. Par papildu samaksu tehnisko pasi var pasūtīt arī uz mājām. 

Latvijā tiek ievests auto no ārvalstīm un nepieciešams veikt auto pirmreizējo reģistrāciju

  1. Tehniskā apskate
    Lai varētu braukt ar auto uz Latviju, sākumā jāiziet tehniskā apskate tajā valstī, kur auto iegādāts. Bez derīgas tehniskās apskates nav iespējams saņemt dzeltenās vai sarkanās pagaidu numura zīmes.
  2. Pagaidu numura zīmes saņemšana
    Samaksājot nodevu attiecīgās valsts CSDD, nepieciešams saņemt pagaidu numura zīmi.
  3. Noņemšana no uzskaites
    Samaksājot nodevu attiecīgās valsts CSDD, nepieciešams noņemt auto no attiecīgās valsts uzskaites.
  4. Apdrošināšanas polises iegāde
    Lai varētu ar auto likumīgi izbraukt no valsts, nepieciešams iegādāties īstermiņa auto apdrošināšanas polisi. 
  5. Numura zīmju salīdzināšana
    Iebraucot Latvijā, 5 dienu laikā ir nepieciešams doties uz CSDD, lai salīdzinātu auto numura zīmes. Šādā gadījumā reģistrēt auto 5 dienu laikā pēc tā ievešanas nav obligāti, taču salīdzināt numura zīmes gan. 
  6. Auto reģistrācija CSDD
    Reģistrējot Latvijā no ārvalstīm ievestu auto, tam tiek piešķirtas un izsniegtas divas numura zīmes un auto reģistrācijas apliecība. Atgādinām, ka, ja auto tiek ievests Latvijā no ārvalstīm, tad reģistrācijai nepieciešamo dokumentu saraksts ir daudz garāks.  
    Jāņem vērā, ka auto reģistrācija ir maksas pakalpojums - CSDD mājaslapā norādīts, ka cena par transportlīdzekļa pirmo reģistrāciju Latvijā, reģistrācijas apliecību un valsts reģistrācijas numura zīmēm ir 41,88 EUR. Agregātu numuru salīdzināšana maksā 14,42 EUR. Vēl par katra nodokļa iekasēšanu, veicot maksājumu CSDD kasē, jāsamaksā 1,20 EUR.

Biežāk uzdotie jautājumi (BUJ) 

Cik ilgā laikā jāveic auto reģistrācija? 

Ceļu satiksmes likums nosaka, ka, ja tiek iegādāts auto no ārvalstīm, tiek veikta īpašnieka maiņa vai tehnisko datu izmaiņas, tad auto reģistrācija jāveic piecu dienu laikā. Savukārt, ja mainās auto reģistrācijas apliecībā norādītais turētāja vārds, uzvārds vai nosaukums, tad auto reģistrāciju var veikt līdz nākamajai valsts tehniskajai apskatei vai līdz izbraukšanai no valsts ar šo auto. 

Ārvalstu pilsoņiem vai bezvalstniekiem no ārvalstīm uz laiku ievestie ceļu satiksmē iesaistītie auto jāreģistrē, ja transportlīdzeklis atrodas Latvijā ilgāk par trīs mēnešiem.

Kā ir iespējams veikt auto reģistrāciju tiešsaistē?

Auto reģistrāciju tiešsaistē iespējams veikt, autorizējoties CSDD e-pakalpojumu vietnē www.e.csdd.lv un izvēloties pakalpojumu ''Īpašuma tiesību maiņa''

Kas var veikt auto reģistrāciju?

Lai gan varētu likties, ka auto reģistrāciju var veikt tikai auto valdītājs vai īpašnieks, patiesībā auto reģistrāciju var veikt arī:

  • Auto valdītāja vai īpašnieka vai valdītāja (pilngadīgas fiziskas personas) pilnvarota persona, pārstāvis, aizgādnis vai aizbildnis;
  • Auto izgatavotāja vai tā oficiālā pārstāvja Latvijā pilnvarota persona;
  • Auto reģistrācijas apliecībā norādītais auto turētājs vai līdzīpašnieks.

Kur var veikt auto reģistrāciju?

Auto reģistrāciju var veikt jebkurā  Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) nodaļā. Nav nozīmes, kur auto reģistrēts iepriekš un kur atrodas transportlīdzekļa īpašnieka deklarētā dzīvesvieta. 

Cik ilgu laiku aizņem auto reģistrācija?

Auto reģistrācija, t.sk. dokumentu izgatavošana un izsniegšana, atkarībā no CSDD nodaļas noslodzes, var aizņemt aptuveni 45 minūtes līdz 3 stundām (maksimums).

 

Zinot precīzu rīcību soli pa solim, auto reģistrācija Latvijā ir ātrs un vienkāršs process. Šobrīd arvien biežāk cilvēki izvēlas ievest auto no Vācijas un citām Eiropas valstīm - atgādinām, ka auto pirkšana no privātpersonas, īpaši no ārvalstīm vienmēr ir savā ziņā riskanta, tādēļ pirms tam ieteicama auto vēstures pārbaude, kā arī visu dokumentu rūpīga pārbaude. 

Arī Tu plāno iegādāties auto, taču ar personīgajām finansēm nepietiek? Iespējams, kārotā auto iegādei var palīdzēt auto kredīts, taču atceries, ka ikviens kredīts ir nopietnas saistības, tādēļ rūpīgi izvērtēt savas iespējas to godprātīgi atmaksāt! 

Atgriezties uz sākumu